КАТ Съобщения

УВАЖАЕМИ УЧАСТНИЦИ В ПЪТНОТО ДВИЖЕНИЕ!

От началото на годината до сега в Столицата са регистрирани 1064 тежки пътно – транспортни произшествия, които са със 289 по-малко от тежките ПТП за същия период на миналата година.

Ранени са 1267 граждани, които са с 382 по–малко от същия период на 2008 г. ЗАГИНАЛИ СА 67 ГРАЖДАНИ, по –малко с 38 души от миналата година.

ШОФЬОРИ! Бъдете особено внимателни в районите на училищата, детските заведения и площадки. Винаги съобразявайте скоростта на движение в тези райони! Преминавайте предпазливо покрай спирките на масовия градски транспорт! Те са места с концентрация на пътно-транспортни произшествия с пешеходци и деца – пешеходци. В близост до спирките на автобуси, тролейбуси и трамваи е най – голяма вероятността, пред вашия автомобил внезапно на платното да се появи забързан пешеходец, който не се е огледал преди да пресече. Слизащите от автобуса най-често пресичат пред предната броня без да се огледат. Затова преди спирката и в районите на пешеходни пътеки намалете скоростта и имайте готовност да спрете в очакване на пресичащ пешеходец.

РОДИТЕЛИ, проучете маршрутите по които Вашите деца отиват и се връщат от училище. Отделете време и заедно с децата огледайте и изберете местата за тяхното безопасно движение от и към училище. Ако децата Ви излизат на улици и булеварди с интензивно автомобилно движение, на място им обяснете реалните опасности за тях. Когато се наложи да пресичат такива улици, е препоръчително да са в компактна група и да преминават през платното само на зелен сигнал на светофара. Никога да не пресичат платното тичешком. Да спират до бордюра, да се оглеждат внимателно първо наляво, после надясно и да направят крачка на платното само при пълна безопасност. Когато пресичат оживени кръстовища със светофарна уредба, да не бързат да навлизат на платното веднага след като светне зеления сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо да се огледат в двете посоки. Изберете най – ефективния подход, не да заповядвате на децата си, а да получите тяхното разбиране и убеденост, че не трябва да рискуват и, че това осигурява тяхната безопасност на пътя.

ПЕШЕХОДЦИ: НЕ ИЗБЪРЗВАЙТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ПЪТНОТО ПЛАТНО! ОБОЗНАЧЕТЕ СЕ, ЗА ДА БЪДЕТЕ ВИДИМИ! ИЗПОЛЗВАЙТЕ ОПРЕДЕЛЕНИТЕ МЕСТА ЗА БЕЗОПАСНО ПРЕСИЧАНЕ!

Зачестиха тежките ПТП, при които виновните за ПТП водачи напускат местопроизшествието без да окажат помощ на пострадалите и без да уведомят органите на Пътната полиция. Напомняме на водачите, че при реализиране на тежко пътно – транспортно произшествие, участниците са длъжни да останат на местопроизшествието, да окажат помощ на пострадалите и да уведомят органите на МВР на тел. 9824901,02,03 или 165. Във връзка с влизане в сила на Наредба № І з – 41 на МВР и КФН, органите на “Пътна Полиция”, няма да посещават на място пътнотранспортни произшествия в случаите, когато при ПТП са причинени само материални щети, които не възпрепятстват движението на МПС на собствен ход и между участниците в ПТП има съгласие относно обстоятелствата, свързани с него. Участниците попълват своите данни в двустранен констативен протокол за ПТП. Бланката е валидна и когато не е предоставена от застрахователя, може да се извади от Интернет или да се направи копие от “Държавен вестник”/. Пътна полиция, напомня:

•Поставяйте предпазните колани на Вас и на пътниците във вашия •автомобил!

• Не тръгвайте на дълъг път, когато не сте отпочинали! •Не управлявайте автомобил след употреба на алкохол! Грижете се за своята безопасност!

От 01.11. до 20.11.09 г., ще се проведе АКЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА: “С В Е Т Л И Н А “